Infosys Aptitude Test Placement Papers And Answer

0
1

In this section, we are discussing Aptitude test papers. To help the contenders, we have published aptitude questions and answers with a detailed explanation.

1. In a covering, a certain distance, the speeds of A and B are in the ratio of 3:4. A takes 30 minutes more than B to reach the destination. The time is taken by A to reach the goal is?

  1. 1 hour
  2. 1 1/2 hour
  3. 2 hour
  4. 2 1/2 hour

Answer: Option 3

Solution

The ratio of speeds = 3:4
The ratio of times taken = 4:3
Suppose A takes 4x hrs, and B takes 3x hrs to reach the destination.
Then, 4x – 3x = 30/60 => x = 1/2
Time taken by A = 4x hrs = 4 * 1/2 = 2 hrs.

2. A train 110 m long is running with a speed of 60 km/hr. At what time will it pass a man who is running at 6 km/hr in the direction opposite to that in which the train is going?

  1. 5 sec
  2. 6 sec
  3. 7 sec
  4. 10 sec

Answer: Option 2

Solution

Speed of train relative to man = 60 + 6 = 66 km/hr.
= 66 * 5/18 = 55/3 m/sec.
Time taken to pass the men = 110 * 3/55 = 6 sec.

3. An alone can do a piece of work in 6 days and B alone in 8 days. A and B undertook to do it for Rs. 3200. With the help of C, they completed the work in 3 days. How much is to be paid to C?

  1. Rs. 375
  2. Rs. 400
  3. Rs. 600
  4. Rs. 800

Answer: Option 2

Solution

C’s 1 day’s work = 1/3 – (1/6 + 1/8) = 1/3 – 7/24 = 1/24
A’s wages: B’s wages: C’s wages
1/6 : 1/8 : 1/24 = 4:3:1
C’s share = 1/8 * 3200 = Rs. 400

4. A, B, and C started a business with capitals of Rs. 8000, Rs. 10000, and Rs. 12000 respectively. At the end of the year, the profit share of B is Rs. 1500. The difference between the profit shares of A and C is?

  1. Rs. 300
  2. Rs. 400
  3. Rs. 500
  4. Rs. 600
  5. None of these

Answer: Option 5

Solution

The ratio of investments of A, B and C is 8000: 10000: 12000 = 4: 5: 6
And also, given that, the profit share of B is Rs. 1500
=> 5 parts out of 15 parts are Rs. 1500
Now, required difference is 6 – 4 = 2 parts
Required difference = 2/5 (1500) = Rs. 600

5. If Rs. 510 be divided among A, B, C in such a way that A gets 2/3 of what B gets, and B gets 1/4 of what C gets, then their shares are respectively?

  1. Rs. 120, Rs. 240, Rs. 150
  2. Rs. 60, Rs. 90, Rs. 360
  3. Rs. 150, Rs. 300, Rs. 60
  4. None of these

Answer: Option 2

Solution

(A = 2/3 B and B = 1/4 C) = A/B = 2/3 and B/C = 1/4
A:B = 2:3 and B:C = 1:4 = 3:12
A:B:C = 2:3:12
A;s share = 510 * 2/17 = Rs. 60
B’s share = 510 * 3/17 = Rs. 90
C’s share = 510 * 12/17 = Rs. 360.

6. The current of a stream runs at the rate of 4 kmph. A boat goes 6 km and back to the starting point in 2 hours, then find the speed of the boat in still water?

  1. 10 kmph
  2. 21 kmph
  3. 8 kmph
  4. 12 kmph

Answer: Option 3

Solution

S = 4
M = x
DS = x + 4
US = x – 4
6/(x + 4) + 6/(x – 4) = 2
x = 8

7. In how much time would the simple interest on a certain sum be 0.125 times the principal at 10% per annum?

  1. 1 1/4 years
  2. 1 3/4 years
  3. 2 1/4 years
  4. 2 3/4 years

Answer: Option 1

Solution

et sum = x. Then, S.I. = 0.125x = 1/8 x, R = 10%

Time = (100 * x) / (x * 8 * 10) = 5/4 = 1 1/4 years.

8. Find the cost of fencing around a circular field of diameter 28 m at the rate of Rs.1.50 a meter?

  1. Rs.150
  2. Rs.132
  3. Rs.100
  4. Rs.125

Answer: Option 2

Solution

2 * 22/7 * 14 = 88

88 * 1 1/2 = Rs.132

9. A pupil’s marks were wrongly entered as 83 instead of 63. Due to the average marks for the class got increased by half. The number of pupils in the class is?

  1. 10
  2. 20
  3. 40
  4. 73

Answer: Option 3

Solution

Let there be x pupils in the class.

Total increase in marks = (x * 1/2) = x/2
x/2 = (83 – 63) => x/2 = 20 => x = 40.

10. The H.C.F of two numbers is 11, and their L.C.M is 7700. If one of the numbers is 275, then the other is?

  1. 279
  2. 283
  3. 308
  4. 318

Answer: Option 3

Solution

Other number = (11 * 7700)/275 = 308.

11. If the sum of the two numbers is 22 and the sum of their squares is 404, then the product of the numbers is?

  1. 40
  2. 44
  3. 80
  4. 88

Answer: Option 1

Solution

Let the numbers be x and y.

Then, (x + y) = 22 and x2 + y2 = 404
Now,
2xy = (x + y)2 – (x2 + y2)
2xy= 222 – 404 = 484 – 404 = 80
xy = 40

12. Three pipes A, B and C can fill a tank from empty to full in 30 minutes, 20 minutes and 10 minutes respectively. When the tank is empty, all the three pipes are opened. A, B and C discharge chemical solutions P, Q and R respectively. What is the proportion of solution R in the liquid in the tank after 3 minutes?

  1. 5/11
  2. 6/11
  3. 7/11
  4. 8/11

Answer: Option 2

Solution

Part filled by (A + B + C) in 3 minutes = 3(1/30 + 1/20 + 1/10) = 11/20

Part filled by C in 3 minutes = 3/10
Required ratio = 3/10 * 20/11 = 6/11

13. The principle that amounts to Rs. 4913 in 3 years at 6 1/4 % per annum C.I. compounded annually, is?

  1. Rs. 3096
  2. Rs. 4076
  3. Rs. 4085
  4. Rs. 4096

Answer: Option 4

Solution

Principal = [4913 / (1 + 25/(4 * 100))3]

= 4913 * 16/17 * 16/17 * 16/17 = Rs. 4096.

14. If the height of a cone is increased by 100%, then its volume is increased by?

  1. 100%
  2. 200%
  3. 300%
  4. 400%

Answer: Option 1

Solution

100%

15. Find the one which does not belong to that group?

  1. Walk
  2. Talk
  3. Drink
  4. Plank
  5. Lick

Answer: Option 4

Solution

Walk, Talk, Drink, and Lick are verbs, but not Plank.

16. A sells a bicycle to B at a profit of 20%. B sells it to C at a profit of 25%. If C pays Rs. 225 for it, the cost price of the bicycle for A is?

  1. Rs. 110
  2. Rs. 120
  3. Rs. 125
  4. Rs. 150

Answer: Option 4

Solution:

125% of 120% of A = 225

125/100 * 120/100 * A = 225
A = 225 * 2/3 = 150.

17. A person’s present age is two-fifths of the age of his mother. After eight years, he will be one-half of the age of his mother. How old id the mother at present?

  1. 32 years
  2. 36 years
  3. 40 years
  4. 48 years

Answer: Option 3

Solution

Let the mother’s present age be x years. Then, the person’s present age = 2/5 x years.

(2/5 x + 8) = 1/2 (x + 8)
2(2x + 40) = 5(x + 8) => x = 40

18. In an election between two candidates A and B, the number of valid votes received by A exceeds those received by B by 15% of the total number of votes polled. If 20% of the votes polled were invalid and a total of 8720 votes were polled, then how many valid votes did B get?

  1. 2160
  2. 2420
  3. 2834
  4. 3150
  5. None of these

Answer: Option 3

Solution

Let the total number of votes polled in the election be 100k.

Number of valid votes = 100k – 20% (100k) = 80k
Let the number of votes polled in favour of A and B be a and b respectively.
a – b = 15% (100k) => a = b + 15k
=> a + b = b + 15k + b
Now, 2b + 15k = 80k and hence b = 32.5k
It is given that 100k = 8720
32.5k = 32.5k/100k * 8720 = 2834
The number of valid votes polled in favour of B is 2834.

19. The cost of 16 pens and 8 pencils is Rs.352 and the cost of 4 pens and 4 pencils is Rs.96. Find the cost of each pen?

  1. Rs.32
  2. Rs.28
  3. Rs.36
  4. Rs.25
  5. None of these

Answer: Option 5

Solution

Let the cost of each pen and pencil be ‘p’ and ‘q’ respectively.

16p + 8q = 352 — (1)
4p + 4q = 96
8p + 8q = 192 — (2)
(1) – (2) => 8p = 160
=> p = 20

20. I. a2 + 11a + 30 = 0,

      II. b2 + 6b + 5 = 0 to solve both the equations to find the values of a and b?

  1. If a < b
  2. If a = b
  3. If the relationship between a and b cannot be established
  4. If a > b E. If a = b

Answer: Option 2

Solution

I. (a + 6)(a + 5) = 0

=> a = -6, -5
II. (b + 5)(b + 1) = 0
=> b = -5, -1 => a = b

21. 32% of 425 – ?% of 250 = 36

  1. 20
  2. 40
  3. 60
  4. 80 E. 70

Answer: Option 2

Solution

32/100 * 425 – x/100 * 250 = 36

=> x/100 * 250 = 136 – 36 = 100
=> x = (100 * 100)/250 = 40

22. The radius of a wheel is 22.4 cm. What is the distance covered by the wheel in making 500 resolutions?

  1. 252 m
  2. 704 m
  3. 352 m
  4. 808 m
  5. None of these

Answer: Option 2

Solution

In one resolution, the distance covered by the wheel is its own circumference. Distance covered in 500 resolutions.

= 500 * 2 * 22/7 * 22.4 = 70400 cm = 704 m

23. Which of the following has the same relationship as that of Money: Wealth?

  1. Pity: Kindness
  2. Cruel: Anger
  3. Wise: Education
  4. Pride: Humility E. None of these

Answer: Option 1

Solution

-NA-

Infosys Reasoning Test Sample Papers

Infosys Reasoning sample questions are provided in this section, along with detailed solutions. Before going to Attend for the Infosys online test should prepare the submitted questions thoroughly.

1. Statement:
The employee association has appealed to the Managers of Company ‘S’ to introduce written examination for Clerical cadre recruitment to prevent selection of incompetent persons.
Assumptions:
I. So far, the company ‘S’ used to select candidates without conducting a written examination.
II. A written examination can help to identify component persons.
III. At higher level, written examination may not be of much use.

  1. Only I and II
  2. Only II and III
  3. Only II
  4. Only I and III

Answer: Option 1

Solution
To appeal to start the written examination hints about assumption I. Employees association assumes II, that is why they have requested so.

2. Statement:
Many youngsters are addicted to social network sites on the internet. This has become a significant cause of concern as these youngsters are not paying attention to their studies.
Which of the following steps should the parents of such youngsters take to rid these youngsters of the addiction?

  1. Children should be counseled to make them understand the problems that they would face in the future if they neglect their studies.
  2. Social networking should be banned.
  3. Youngsters should not be allowed to access the internet.
  4. Youngsters should be made to practice yoga.

Answer: Option 1

3. Cause: The forest department has found several deadly tiger traps in the forests which fall under Maharashtra tiger reserve. These traps are usually laid by African nomads.
Which of the following can be a possible effect of the above cause?

  1. The local people and the officials may be alerted of movements of African nationals who look different by their wears and traits.
  2. Fencing may be constructed all around the reserve.
  3. All the tigers from the reserve may be shifted to zoos.
  4. The government may send army personnel to comb the place to find if there are more such traps.

Answer: Option 1

4. It may be prudent to bear with a little harm for a more significant benefit. The problem arises when the damage has the power to endanger future generations. Research has consistently shown that frequent exposure X-rays can cause cells in the human body to be destroyed or mutated. Apart from this, it can cause damage to DNA cell structure, a bane that could be passed down for generations. Doctors, unmindful of such consequences, subject the patients to exposure to X-rays, even in the cases in which it can be avoided.
Which of the following can be concluded/ inferred from the above passage?

  1. Doctors think of other consequences of the treatment they provide to the patients.
  2. All the hospitals have X-ray machines.
  3. There are no government directives regarding the manufacture of X-ray machines.
  4. One cannot do away with X-ray machines in treating the patients.
  5. None of these

Answer: Option 5

Solution
From the passage, it is clear that the doctors do not think of using the X-ray machines. Hence, (A) cannot be concluded. The context of the passage is not about the number of hospitals that use X-ray machines. Similarly, (C) is also out of context. The passage is not referring to the availability of alternatives to X-rays or otherwise. Hence, (D) cannot be concluded.

5. Study the following information carefully and answer the given questions:
A word and number arrangement machine when given an input line of words and numbers rearranges them following a particular rule in each step. The following is an illustration of input and rearrangement:
Input: 25 280 345 36 93 147 550
Step I: 550 280 345 36 93 147 25
Step II: 550 345 280 36 93 147 25
Step III: 550 345 280 147 93 36 25
This is the final arrangement, and step III is the last step for this input.

Which of the following is the last step for the following input?

Input: 145 227 900 49 116 243 356

  1. 900 356 243 227 49 145 116
  2. 900 356 243 227 145 116 49
  3. 900 356 227 243 145 116 49
  4. 900 356 243 227 116 145 49

Answer: Option 2

Solution
Numbers are getting arranged in descending order.
The largest of the given number interchanges its place with the first number. IN case the most significant number is already arranged, the second largest is interchanged with the number next to the most significant number, and so on until the numbers are arranged in descending order.
The series, which is in strictly descending order, will be the answer.

6. In the following questions, the symbols +, ×, =, ÷ and – are used with the following meanings:
‘P+Q’ means ‘P is greater than Q.’
‘P×Q’ means ‘P is either greater than or equal to Q.’
‘P=Q’ means ‘P is equal to Q.’
‘P÷Q’ means ‘P is smaller than Q.’
‘P-Q’ means ‘P is either smaller than or equal to Q.’

Statements: G – H, K × L, L – G
Conclusions: I. G ÷ K   II. L – H

  1. if the only conclusion I is true.
  2. If only conclusion II is correct.
  3. If either conclusion I or II is true.
  4. If neither conclusion I nor II is true.

Answer: Option 2

7. Statement
Should seniority be the only criterion for the promotion?
Arguments:
I. No. All the senior employees are not interested in promotion.
II. Yes. Otherwise, senior employees feel humiliated.

  1. If the only argument I is strong
  2. If only argument II is strong
  3. If either I or II is strong
  4. If neither I nor II is strong

Answer: Option 4

Solution
I is not strong because the question of criterion arises only when the employee is really for promotion. II is not strong because a blind submission to such a feeling will do no good to the organization. The effort should be to take measures that make employees feel that they are being cared for even though not promoted.

8. Statements
I. No U is L
II. No L is k
III. Some N are Z
IV. Some Z are magic

Conclusions: 
I. No U is Z
II. All Z being L is a possibility.

  1. Statement 1 is true
  2. Statement 2 is true
  3. Statement 3 is true
  4. None of these

Answer: Option 2

9. The workers from asbestos industries do not protest against the health hazards, and lack of medical facilities, as most of them do not suffer from asbestos dust.

  1. If the inference is true
  2. If the inference is probably true
  3. If the data are inadequate
  4. If the inference is probably false
  5. If the inference is definitely false

Answer: Option 5

Solution:
From the clause afraid to protest for fear of losing job, the given reason can be nullified.

10. Statement:
The company ‘X’ has rejected the first lot of values supplied by company ‘A’ and has canceled its entire huge order quoting the use of inferior quality material and poor craftsmanship.
Courses of action:
I. The company ‘A’ needs to investigate the functioning of its purchase, production, and quality control departments.
II. The company ‘A’ should inspect all the values rejected by the company ‘X.’
III. The company ‘A’ should inform the company ‘X’ that steps have been taken for improvement and renegotiate the schedule of supply.

  1. Only I and II
  2. Only II
  3. All I, II and III
  4. II and either I or III

Answer: Option 3

Solution:
As in the statement, it is mentioned ‘rejection due to inferior quality material and poor craftsmanship,’ it is well known that the purchase dept is responsible for purchasing the inferior quality material. Again production dept is liable for improper inspection. Hence investigation is compulsory for all the departments. Thus I follow. II follows because the claim of company ‘X’ may be wrong. III follows because relationships with a previous client should always be kept up.

11. Choose out the odd one.

  1. Seminar
  2. Semicolon
  3. Semifinal
  4. Semicircle

Answer: Option 1

Solution:
In all except seminar, Semi indicates “half.”

12. Four of the following five are alike in a certain way, and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?

  1. ISLOJ
  2. LUOQM
  3. AKDGB
  4. EPILG

Answer: Option 2

13. What will come in the place of the question mark (?) in the following series?

N 5 V, K 7 T, ?, E 14 P, B 19 N

  1. I10R
  2. H10Q
  3. H9R
  4. H10R

Answer: Option 4

14. If ‘CAT’ and ‘BOAT’ are written as ‘XZG’ and ‘YIZG’ respectively in a code language then how is ‘EGG’ to be written in the same language?

  1. VSS
  2. URR
  3. VTT
  4. UTT

Answer: Option 3

15. Pointing to a gentleman, Deepak said, “His only brother is the father of my daughter father”, How is the gentleman related to Deepak?

  1. Grand Father
  2. Father
  3. Brother-in-law
  4. Uncle

Answer: Option 4

11. Choose out the odd one.
A. Seminar
B. Semi colon
C. Semifinal
D. Semicircle
Answer: Option A
Solution:
In all except seminar, Semi indicates “half”.
12. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
A. ISLOJ
B. LUOQM
C. AKDGB
D. EPILG
Answer: Option B
13. What will come in the place of the question mark (?) in the following series?
N 5 V, K 7 T, ?, E 14 P, B 19 N
A. I10R
B. H10Q
C. H9R
D. H10R
Answer: Option D
14. If ‘CAT’ and ‘BOAT’ are written as ‘XZG’ and ‘YIZG’ respectively in a code language then how is ‘EGG’ to be written in the same language?
A. VSS
B. URR
C. VTT
D. UTT
Answer: Option C
15. Pointing to a gentleman, Deepak said, “His only brother is the father of my daughter father”, How is the gentleman related to Deepak?
A. Grand Father
B. Father
C. Brother-in-law
D. Uncle
Answer: Option D
Solution
Father of Deepak’s daughter’s father –Deepaks Father. So the man’s brother is Deepak’s Father or the man is the brother of Deepak’s father i.e…, Deepak’s uncle.