IBM Reasoning Test Placement Papers With Answer

0
5

Candidates should practice these Reasoning Test Questions and answers. These sample reasoning test questions will be useful for the aspirants to get qualify in the IBM Online Test.

1. Choose the correct alternative that will continue the same pattern and fill in the blank spaces:
1, 4, 9, 16, 25, (….)

  1.  35
  2.  36
  3.  48
  4.  49

Answer: Option 2

2. Study the following information carefully and answer the given questions:
A word and number arrangement machine when given an input line of words and numbers rearranges them following a particular rule in each step. The following is an illustration of input and rearrangement:
Input: going but for crept te light sir
Step I: crept going but for te light sir
Step II: crept going light but for te sir
Step III: crept going light but for sir te
As per the rules followed in the above steps, find out in each of the following questions the appropriate step for the given input.

If the V step of an input is ‘more pure soft cat not so sit at’, what will be the II step?

  1.  at so more pure cat not soft sir
  2.  more pure soft so sir cat at not
  3.  more pure soft cat so sir at not
  4.  more so sir soft pure cat at not
  5.  Cannot be determined

Answer: Option 5

Solution:
The words are arranged according to the number of letters they have, one at a time. The word with the maximum number of letters is put first. If two words have the same number of letter, we go alphabetical arrangement. We can’t move backward.

3. (A)  The destiny of Asia will be shaped by the triangular relationship between the Asian nations, India, China and Japan.
(B)  India, China and Japan which have registered a phenomenal growth, over the last decade in particular, has acted as southern engines of growth for the whole world.

  1. if statement (A) is the cause and statement (B) is its effect.
  2. if statement (B) is the cause and statement (A) is its effect.
  3. if both the statements (A) and (B) are independent causes.
  4. if both the statements (A) and (B) are effects of independent causes.

Answer: Option 2

Solution:
Since the three countries are leading the economic growth of the whole world, they will shape the destiny of Asia. Hence, (B) is the cause and (A) is its effect.

4. Statement:
Nobody can predict as to how long our country would take to contain the unfortunate and disastrous terrorists activities.
Assumptions:
I. It is impossible to put an end to terrorist activities.
II. Efforts to control the terrorist activities are on.

  1. If only assumption I is implicit
  2. If only assumption II is implicit
  3. If either I or II is implicit
  4. If neither I nor II is implicit

Answer: Option 2

Solution:
I is not implicit. In fact, the statement suggests it is possible to contain terrorist activities. What is disputed is “hoe long”. But II is implicit. The action has begun, though its end is not in sight.

5. The cause of corruption in medical education is shortage of seats, and fewer doctors than required for the population and even fewer specialists.
Which of the following can be inferred from the above?

  1.  Students pay bribes to the management of institutions to avail seats.
  2. The criteria to select students to fill medical seats are flexible.
  3. There is a set standard regarding the doctors to population ratio.
  4. Most of the doctors are general physicians.

Answer: Option 3

Solution:
It is stated that fewer states is one of the reasons for corruption. From this we can understand that bribes are paid to get seats. But the statement does not give information as to whom the bribe is paid. Hence, (a) cannot be inferred. The reasons for people to be able to be involved in corruption is either the rules are flexible or the rules are being blatantly violated. Hence, (b) cannot be inferred. One of the reasons for corruption is fewer number of doctors than required. There is a set standard regarding the number of doctors required. Hence, (c) can be inferred. Fewer doctors are Specialists implies that rest are not specialists. This is relation of what is given in the statement. Choice (c) can be inferred.

6. Statement:
“‘Music Loving Club’ has announced a wide variety of programmes by the visiting musicians.” – An advertisement.
Assumptions:
I. A large number of people are interested to get entertainment through the programme.
II. The artistes may attract a large number of audience.

  1. If only assumption I is implicit
  2. If only assumption II is implicit
  3. If either I or II is implicit
  4. If neither I nor II is implicit
  5. If both I and II are implicit

Answer: Option 5

Solution:
Why has the club announced a wide variety of music programmes by the visiting musicians? The organisers must be assuming that the musicians may be able to play a variety of programmes to interest the people. Besides this, they must be assuming also that the programme will attract audience. Thus, both I and II are implicit.

7. Income is related to profit in the same way as Ligno is related to?

  1. Balance
  2. Loss
  3. Sale
  4. Receipts

Answer: Option 2

Solution:
Expenditure is the antonym of “Income”. Similarly, the antonym of Profit is Loss.

8. Event (A):   Mr. X was killed in the floods.
Event (B):   It was raining heavily.

  1. If ‘A’ is the effect and ‘B’ is its immediate and principle cause.
  2. If ‘B’ is the effect and ‘A’ is its immediate and principle cause.
  3. If ‘A’ is the effect but ‘B’ is not its immediate and principle cause.
  4. If ‘B’ is the effect but ‘A’ is not its immediate and principle cause.
  5. None of these.

Answer: Option 5

Solution:
The given events are not related events as the place where Mr.X was killed and the place where it was raining heavily may or may not be the same.

9. Statement:
Excess usage of pesticides has resulted in pests developing immunity. Thereby farmers are suffering from heavy loss in their crops as a result of these resurgent pests.
Courses of Action:
I. Farmers should stop using pesticides.
II. Research must be done in producing hybrid varieties which are very strong and cannot be destroyed by pests.
III. Farmers should stop growing crops for some time.

  1. Only II follows
  2. Only III follows
  3. Only I follows
  4. None follows

Answer: Option 1

Solution:
Course of action I and III are negative course of action. Here the problem is regarding pests. As, the course of action  II says about the research which will help to produce hybrid varieties which are strong enough to fight against pests, hence it follows.

10. Blueberries cost more than strawberries.
Blueberries cost lest than raspberries.
Raspberries cost more than both strawberries and blueberries.
If the first two statements are true, the third statement is

  1. true
  2. false
  3. uncertain
  4. None

Answer: Option 1

Solution:
Because the first two statements are true, raspberries are the most expensive of the three.

11. 7   13   25   49   97   194   385  Find out the wrong number?

  1. 13
  2. 49
  3. 97
  4. 194

Answer: Option 4

12. A disease always has

  1. Cure
  2. Medicine
  3. Cause
  4. Germs

Answer: Option 3

13. book

  1. fiction
  2. pages
  3. pictures
  4. learning

Answer: Option 2

Solution:
The necessary part of a book is its pages; there is no book without pages. Not all books are fiction (choice a), and not all books have pictures (choice c). Learning (choice d) may or may not take place with a book.

14. Statement:
Children catch infections when they eat roadside food.
Courses of Action:
I. Parents should not allow their children to eat roadside food but rather try to prepare that type of food at home.
II. The children should be taught about what is healthy food and that the type of food prepared on the road side is not healthy.

  1. if only I follows.
  2. if only II follows.
  3. if either I or II follows.
  4. if neither I nor II follows.

Answer: Option 3

Solution:
These statement does not indicate why the roadside food leads to infection. It may be because it is cooked in unhygienic conditions. In such a case, I is a proper course of action but not II. If the food itself is unhealthy, then II is a proper course of action but not I. Hence, either I or II follows.

15. Statement:
There has been an unprecedented increase in the number of requests for berths in most of the long distance trains during the current holiday seasons.
Courses of action:
I. The railways authority should immediately increase the capacity in each of these trains by attaching additional coaches.
II. The people seeking accommodation should be advised to make their travel plan after the holiday.

  1. If only I follows
  2. If only II follows
  3. If either I or II follows
  4. If neither I nor II follows

Answer: Option 1

Solution:
I is advisable because it will reduce the problem to some extent. II is not advisable because it is ridiculous to give such advice to people.