IBM Aptitude Test Sample Papers With Answer

0
4

To get a good score in the IBM Placement Test candidates should practice these Aptitude questions which are given below along with a solution. By practicing these questions candidates can prepare easily for the IBM Written test.

1. Directions(1-5) Each question consist of two words which have a certain relationship to each other followed by four pairs of related words, Select the pair which has the same relationship. HOPE:ASPIRES

  1. love:elevates
  2. film:flam
  3. fib:lie
  4. fake:ordinary

Answer: 3

2. CORPOREAL:SPIRITUAL

  1. mesa: plateau
  2. moron: savant
  3. foreigner: immigrant
  4. pedagogue: teacher

Answer: 2

3. SYMPHONY:COMPOSER

  1. Leonardo: music
  2. Fresco: painter
  3. colours: pallet
  4. art: appreciation

Answer: 2

4. INDIGENT:WEALTHY

  1. angry:rich
  2. native:affluent
  3. gauche: graceful
  4. scholarly:erudite

Answer: 3

5. DISTANCE:MILE

  1. liquid:litre
  2. bushel:corn
  3. weight: scale
  4. fame:television

Answer: 1

6. Pick out the most effective word(s) from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete. He lives near a lovely …… of countryside.

  1. length
  2. piece
  3. section
  4. stretch

Answer: 4

7. He is a person of sound character and …… disposition.

  1. beneficent
  2. morous
  3. amiable
  4. amicable

Answer: 3

8. Natwarlal …… them all for a ride by producing false documents.

  1. took
  2. cheated
  3. kept
  4. let

Answer: 1

9. True brevity …… in saying only what needs to be

  1. consists
  2. depicts
  3. depicts
  4. resides

Answer: 1

10. Health is too important to be ……

  1. discarded
  2. despised
  3. detested
  4. neglected

Answer: 4

11. (Direction 11-15) In question below, each passage consist of six sentences. The first and sixth sentence are given in the beginning. The middle four sentences in each have been removed and jumbled up. These are labelled as P, Q, R and S. Find out the proper order for the four sentences. S1: The city is almost a slum and stinks most of time. P : The slush on the road did not deter them. Q : The occasional slips and falls were considered a small price to pay for the trip. R : They were excited, fascinated by the sight of fresh snow on the roads. S : Even so, it looked beautiful to tourists of various categories. S6: But some visitors came away with the unforgettable sight of young labours scantily clad. The Proper sequence should be:

  1. RQPS
  2. QPRS
  3. RSQP
  4. SPQR

Answer: 4

12. S1: A gentleman who lived alone always had two plates placed on the table at dinner time. P : One day just as he sat down to dine, the cat rushed in to the room. Q : One plate was for himself and other was for his cat. R : she drooped a mouse into her own plate and another into her master plate. S : He used to give the cat a piece of meat from his own plate. S6: In this way the cat showed her gratitude to her master. The Proper sequence should be:

  1. QSPR
  2. PSRQ
  3. QRSP
  4. RPQS

Answer: 1

13. S1: Ants eat worms, centipedes and spiders. P : They are usually much quicker than the ant itself. Q : Nevertheless, these animals do not make easy game for ants. R : Besides, they have an extraordinary number of ways of escaping. S : They also eat larvae and insect adults such as flies, moths and spring tails. S6: Some jump, and some give out a pungent repellent substance. The Proper sequence should be:

  1. SQPR
  2. SPRQ
  3. SQRP
  4. SRQP

Answer: 4

14. S1: Satyajit Ray made several films for children. P : Later film makers have followed his lead. Q : Today other nations are making the children’s film in a big way. R : This was at a time when no director considered children as potential audience. S : Ray was, thus, a pioneer in the field. S6: But today few think of Ray as a maker of children’s films. The Proper sequence should be:

  1. PSRQ
  2. RSQP
  3. RSPQ
  4. SQRP

Answer: 3

15. S1: Hungary, with a population of about 10 million, lies between Czechoslovakia to the north and Yugoslavia to the south. P : Here a great deal of grain is grown. Q : In recent years, however, progress has been made also in the field of industrialisation. R : Most of this country consists of an extremely fertile plain, through which the river Danube flows. S : In addition to grain, the plain produces potatoes, sugar, wine and livestock. S6: The new industries derive mainly from agricultural production. The Proper sequence should be:

  1. QRSP
  2. RPSQ
  3. PRSQ
  4. RQSP

Answer: 2

16. Directions (16-20): In the following questions choose the word which is the exact OPPOSITE of the given words. EVASIVE

  1. Free
  2. Honest
  3. Liberal
  4. Frank

Answer: 2

17. RARELY

  1. Hardly
  2. Definately
  3. Frequently
  4. Periodically

Answer: 4

18. MALICIOUS

  1. Kind
  2. Boastful
  3. Generous
  4. Indifferent

Answer: 1

19. In the following the questions choose the word which best expresses the meaning of the given word.
SHALLOW

  1. Artificial
  2. Superficial
  3. Foolish
  4. Worthless

Answer: 2

20. STRINGENT

  1. Tense
  2. Stringy
  3. Strict
  4. Causing to Shrink

Answer: 3

21. A fast typist can type some matter in 2 hours and a slow typist can type the same in 3 hours. If both type combine, in how much time will they finish?  

  1. 2.15 hr
  2. 1 .23 hr
  3. 1.12 hr
  4. 1.45 hr

Answer: 3

Solution: 
The fast typist’s work done in 1 hr = 1/2 The slow typist’s work done in 1 hr = 1/3 If they work combine , work done in 1 hr = 1/2+1/3 = 5/6 So, the work will be completed in 6/5 hours. i.e., 1+1/5 hours = 1hr 12 min

22. Two trains running in opposite directions cross a man standing on the platform in 27 seconds and 17 seconds respectively and they cross each other in 23 seconds. The ratio of their speeds is:

  1. 1 : 3
  2. 3 : 2
  3. 3 : 4
  4. None of these

Answer: 2

23. What is the sum of all numbers between 100 and 1000 which are divisible by 14 ?

  1. 35393
  2. 35392
  3. 35352
  4. 35329

Answer: 3

Solution: 
The number closest to 100 which is greater than 100 and divisible by 14 is 112, which is the first term of the series which has to be summed. The number closest to 1000 which is less than 1000 and divisible by 14 is 994, which is the last term of the series. 112 + 126 + …. + 994 = 14(8+9+ … + 71) = 35392

24. Gavaskar’s average in his first 50 innings was 50. After the 51st innings, his average was 51. How many runs did he score in his 51st innings. (supposing that he lost his wicket in his 51st innings)

  1. 101
  2. 105
  3. 98
  4. 102

Answer: 1

Solution: 
Total score after 50 innings = 50*50 = 2500 Total score after 51 innings = 51*51 = 2601 So, runs made in the 51st innings = 2601-2500 = 101 If he had not lost his wicket in his 51st innings, he would have scored an unbeaten 50 in his 51st innings.

25. I drove 60 km at 30 kmph and then an additional 60 km at 50 kmph. Compute my average speed over my 120 km.

  1. 37 ½ kmph
  2. 40 kmph
  3. 35 ½ kmph
  4. 38 kmph

Answer: 1

Solution: 
37 ½ kmph Solution: Time required for the first 60 km = 120 min. Time required for the second 60 km = 72 min. Total time required = 192 min Average speed = (60*120)/192 = 37 1/2

26. A can do a certain work in the same time in which B and C together can do it. If A and B together could do it in 10 days and C alone in 50 days, then B alone could do it in

  1. 15 days
  2. 20 days
  3. 25 days
  4. 30 days

Answer: 3

27. Two trains of equal length are running on parallel lines in the same direction at 46 km/hr and 36 km/hr. The faster train passes the slower train in 36 seconds. The length of each train is:

  1. 50 m
  2. 72 m
  3. 80 m
  4. 82 m

Answer: 1

28. A boat can travel with a speed of 13 km/hr in still water. If the speed of the stream is 4 km/hr, find the time taken by the boat to go 68 km downstream.

  1. 2 hours
  2. 3 hours
  3. 4 hours
  4. 5 hours

Answer: 3

Solution: 
Speed downstream = (13 + 4) km/hr = 17 km/hr. Time taken to travel 68 km downstream =(68/17) hrs = 4 hrs

29. Z5  (Image)

  1. 2
  2. 3
  3. 4
  4. 5

Answer: 4

30. Three candidates contested an election and received 1136, 7636 and 11628 votes respectively. What percentage of the total votes did the winning candidate get?

  1. 57%
  2. 60%
  3. 65%
  4. 90%

Answer: 1