HCL Reasoning Test Placement Papers With Answer

0
6

In this article, candidates can practice these interesting reasoning test questions and answers for the better preparation. So we suggest the aspirants practice more and perform well in the HCL Written test.

1. BEP, CIQ, DOR, FUS, GAT, __

  1. HEV
  2. HIT
  3. IET
  4. IEU

Answer: Option 1

Solution:
The given series is a mixed series.
Pattern for the first letter:
Consecutive consonants starting with B. Next letter in that series is H.
Pattern for the second letter: Consecutive vowels starting with E. The next letter in that series is E. Pattern for the third letter: Consecutive consonants starting with V.
Hence, the next group in the series is HEV.

2. The average of x successive natural numbers is N. If the next natural number is included in the group, the average increases by?

  1. Depends on x
  2. Depends on the starting number of the series
  3. Both (1) and (2)
  4. 1/2

Answer: 4

Solution: 
The average of consecutive numbers is the middle number. If one more number is added to the list, the middle number moves 0.5 towards right.

3. A box contains 90 mts each of 100 gms and 100 bolts each of 150 gms. If the entire box weighs 35.5 kg., then the weight of the empty box is?

  1. 10 kg
  2. 10.5 kg
  3. 11 kg
  4. 11.5 kg

Ans. 4

4. 16: 56 : : 32?

  1.  96
  2. 112
  3. 118
  4. 128

Answer: Option 2

5. Given Set: (63, 49, 35)

  1. (72, 40, 24)
  2. (72, 48, 24)
  3. (64, 40, 28)
  4. (81, 63, 45)

Answer: Option 4

Solution:
Each set consists of the even number which is obtained by multiplying a certain number by 9, 7 and 5 respectively.

6. How many daughters does M have?
I. P and Q are the only daughters of N.
II. D is brother of P and son of M.

  1. If the data in statement I alone are sufficient.
  2. If the data in statement II alone are sufficient.
  3. If the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient.
  4. If the data given in both the statements I and II together are not sufficient.
  5. If the data in both the statements I and II together are necessary.

Answer: Option 5

7. Pointing to a lady a man saidî The son of her only brother is the brother of my wife, How is the lady related to the man?

  1. Motherís sister
  2. Grand Mother
  3. Mother-in-law
  4. Sister of Father-in-law

Answer: Option 4

Solution:
Wife brother ñ Brother-in-law Son of ladyís brother is the brother-in-law of the man , so ladyís brother is manís father-in-law i.e…, the lady is the sister of manís father-in-law.

8. M 4 C @ F 7 1 $ A E N 9 H > 5 ? K ? 3 ? B J # G 8 D 6 I L 2

If the elements in the first half of the above sequence from the left are written in the reverse order, then which element is the tenth to the left of the twentieth element from the left?

  1. 1
  2. 7
  3. F
  4.  @

Answer: Option 2

9. Study the following information carefully and answer the given questions: 
A word and number arrangement machine when given an input line of words and numbers rearranges them following a particular rule in each step. The following is an illustration of input and rearrangement:
Input: going but for crept te light sir
Step I: crept going but for te light sir
Step II: crept going light but for te sir
Step III: crept going light but for sir te
As per the rules followed in the above steps, find out in each of the following questions the appropriate step for the given input.

If the input is ‘true se veto be nuke my like’: Which of the following will be the IV step?

  1. like nuke true veto be se my
  2. be my like se true veto nuke
  3. be my se like true veto nuke
  4. veto true nuke like se be my

Answer: Option 1

Solution:
The words are arranged according to the number of letters they have, one at a time. The word with the maximum number of letters is put first. If two words have the same number of letter, we go alphabetical arrangement.
input: true se veto be nuke my like
Step I: like true se veto be nuke my
Step II: like nuke true se veto be my
Step III: like nuke true veto se be my
Step IV: like nuke true veto be se my

10. Statement:
Should India support all the international policies of United States of America?
Arguments:
I. No, many other powerful countries do not support the same.
II. Yes, this is the only way to gain access to USA developmental funds.

  1. If only argument I is strong
  2. If only argument II is strong
  3. If either I or II is strong
  4. If neither I nor II is strong

Answer: Option 4

Solution:
Argument I is not strong because India should take its stand according to its need. Argument II is not correct because of the word ‘only’. Hence, argument II is not strong.

11. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?

  1. Tortoise
  2. Frog
  3. Rat
  4. Mongoose
  5. Snake

Answer: Option 5

12. Statements: 
All mobiles are tablets
All tablets are smartphones
All smartphones are laptops
All laptops are computers

Conclusions:
I. All computers being mobiles is a possibility
II. All tablets being computers is a possibility

  1. Statement 1 is true
  2. Statement 2 is true
  3. Conclusion 1 is true.
  4. Conclusion 2 is true

Answer: Option 3

13. champion

  1. running
  2. swimming
  3. winning
  4. speaking

Answer: Option 3

Solution:
Without a first-place win, there is no champion, so winning is essential. There may be champions in running, swimming, or speaking, but there are also champions in many other areas.

14. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?

  1. PY8
  2. EK5
  3. RV3
  4. DG2
  5. JR6

Answer: Option 5

Solution:
In all others, the digit indicates the gap between the two letters.

15. The Indian Ministry of Defence has objected to the building of roads by Pakistan’s military close to the line of actual control (LOC), a corridor of width 2 km on either side of which has been declared as no military zone under a bilateral agreement between the two countries into Indian territory. However Pakistan argues that it enables its government to develop thickly populated tribal areas tucked close to the LOC on the side of Pakistan.
A. Roads built by Bangladesh government along the West Bengal state border have been effectively used by the Maoists to transport their cadre in to the forests in West Bengal and further down south.
B. Prime Minister of India should take up the matter with the head of the Pakistani government.
C. Terrorists cannot use these roads as these roads are well within the range of the Indian military radars. Even a slightest movement in this area can easily be detected and action can be taken very quickly.
D. A large area of forest cover has to be declared to lay these roads which would reduce the cover which is essential for the terrorists to infiltrate in to the Indian side.
E. These roads are being built at a distance less than 2 km from the LOC.
Which of the statements A, B, C, D and E mentioned above would best represents a course of action which can be taken by the Indian government to stall the laying of roads by the Pakistani military?

  1. A
  2. B
  3. C
  4. D
  5. E

Answer: Option 2

Solution:
Statement (A) is an example which would strengthen the apprehensions of the Indian government.
Statement (B) provides a way in which the Indian government should move to act upon the matter.
Statement (C) talks about accessibility of these roads to terrorists.
Statement (D) talks about the changes that would take place when these roads are laid.
Statement (E) talks about the distance at which from the LOC these roads are being laid.
The Indian government has to take up steps to see that the Pakistan army does not go ahead with laying of the roads.The statement does not indicate that the government of Pakistan is involved in laying of the roads. Hence, taking up the issue with the government is a diplomatic step towards resolving the matter. Hence, (B) is a logical course of action to be pursued.