Wipro Aptitude Test Questions and Answers

0
273

Wipro Aptitude Test Questions with Explanation:

1) Find the cost of fencing around a circular field of diameter 28 m at the rate of Rs.1.50 a meter?

A.Rs.150    B.Rs.132    C.Rs.100    D.Rs.125

Answer: B

Explanation:

2 * 22/7 * 14 = 88
88 * 1 1/2 = Rs.132

2) The average weight of a group of persons increased from 48 kg to 51 kg, when two persons weighing 78 kg and 93 kg join the group. Find the initial number of members in the group?

A.21    B.22    C.23    D.24    E.None of these

Answer: C

Explanation:

Let the initial number of members in the group be n.
Initial total weight of all the members in the group = n(48)
From the data,
48n + 78 + 93 = 51(n + 2) => 51n – 48n = 69 => n = 23
Therefore there were 23 members in the group initially.

3) The dimensions of a room are 25 feet * 15 feet * 12 feet. What is the cost of white washing the four walls of the room at Rs. 5 per square feet if there is one door of dimensions 6 feet * 3 feet and three windows of dimensions 4 feet * 3 feet each?

A.Rs. 4800    B.Rs. 3600    C.Rs. 3560    D.Rs. 4530    E.None of these

Answer: D

Explanation:

Area of the four walls = 2h(l + b)
Since there are doors and windows, area of the walls = 2 * 12 (15 + 25) – (6 * 3) – 3(4 * 3) = 906 sq.ft.
Total cost = 906 * 5 = Rs. 4530

4) The compound and the simple interests on a certain sum at the same rate of interest for two years are Rs.11730 and Rs.10200 respectively. Find the sum.

A.Rs.18000    B.Rs.17000    C.Rs.18500    D.Rs.17500    E.None of these.

Answer: B

Explanation:

The simple interest for the first year is 10200/2 is Rs.5100 and compound interest for first year also is Rs.5100. The compound interest for second year on Rs.5100 for one year
So rate of the interest = (100 * 1530)/ (5100 * 1) = 30% p.a.
So P = (100 * 10200)/ (30 * 2) = Rs.17000

1:85) A and B starts a business with Rs.8000 each, and after 4 months, B withdraws half of his capital . How should they share the profits at the end of the 18 months?

A.18:11        B.22:13        C.23:12        D.11:9

Answer: A

: Explanation
6) Two tests had the same maximum mark. The pass percentages in the first and the second test were 40% and 45% respectively. A candidate scored 216 marks in the second test and failed by 36 marks in that test. Find the pass mark in the first test?

A.136        B.128        C.164        D.214        E.None of these

Answer: E

Explanation:

Let the maximum mark in each test be M.
The candidate failed by 36 marks in the second test.
pass mark in the second test = 216 + 36 = 252
45/100 M = 252
Pass mark in the first test = 40/100 M = 40/45 * 252 = 224.

7) What is the probability that a leap year has 53 Sundays and 52 Mondays?

A.0        B.1/7        C.2/7        D.5/7        E.6/7

Answer: B

Explanation:

A leap year has 52 weeks and two days
Total number of cases = 7
Number of favourable cases = 1
i.e., {Saturday, Sunday}
Required Probability = 1/7

8) What is the probability that a leap year has 53 Sundays and 52 Mondays?
A.0        B.1/7        C.2/7        D.5/7        E.6/7

Answer: B

Explanation:

A leap year has 52 weeks and two days
Total number of cases = 7
Number of favourable cases = 1
i.e., {Saturday, Sunday}
Required Probability = 1/7

9) Find the greatest number that exactly divides 35, 91 and 840?

A.5        B.6        C.7    D.8

Answer: C

Explanation:

The greatest number that exactly divides 35, 91 and 840 is the HCF of the three numbers. So, calculating HCF we get the answer 7.

10) Find the greatest four digit number which leaves respective remainders of 2 and 5 when divided by 15 and 24.
A.9974        B.9125        C.9565        D.9997        E.None of these

Answer: E

Explanation:

Since the difference between the divisors and the respective remainders is not constant, back substitution is the convenient method. None of the given numbers is satisfying the condition.

11) Ravi purchased a refrigerator and a mobile phone for Rs. 15000 and Rs. 8000 respectively. He sold the refrigerator at a loss of 4 percent and the mobile phone at a profit of 10 percent. Overall he make a.

A.loss of Rs. 200    B.loss of Rs. 100    C.profit of Rs. 100    D.profit of Rs. 200    E.None of these

Answer: D

Explanation:

Let the SP of the refrigerator and the mobile phone be Rs. r and Rs. m respectively.
r = 15000(1 – 4/100) = 15000 – 600
m = 8000(1 + 10/100) = 8000 + 800
Total SP – Total CP = r + m – (15000 + 8000) = -600 + 800 = Rs. 200
As this is positive, an overall profit of Rs. 200 was made.

12) The weights of three boys are in the ratio 4 : 5 : 6. If the sum of the weights of the heaviest and the lightest boy is 45 kg more than the weight of the third boy, what is the weight of the lightest boy?

A.32 kg        B.36 kg        C.40 kg        D.44 kg        E.None of these

Answer: B

Explanation:

Let the weights of the three boys be 4k, 5k and 6k respectively.
4k + 6k = 5k + 45
=> 5k = 45 => k = 9
Therefore the weight of the lightest boy
= 4k = 4(9) = 36 kg.

13) There are some rabbits and peacocks in a zoo. The total number of their heads is 60 and total number of their legs is 192. Find the number of total rabbits?

A.30        B.46        C.40        D.44        E.None of these

Answer: E

Explanation:

Let the number of rabbits and peacocks be ‘r’ and ‘p’ respectively. As each animal has only one head, so r + p = 60 — (1)
Each rabbit has 4 legs and each peacock has 2 legs. Total number of legs of rabbits and peacocks, 4r + 2p = 192 — (2)
Multiplying equation (1) by 2 and subtracting it from equation (2), we get
=> 2r = 72 => r = 36.

14) A certain sum becomes four times itself at simple interest in eight years. In how many years does it become ten times itself?

A.21    B.25    C.23    D.27    E.None of these

Answer: E

Explanation:

Let the sum be Rs. x, then it becomes Rs. 4x in eight years Rs. 3x is the interest on x for eight years.
R = (100 * 3x)/(x * 8) = 300/8 %
If the sum becomes ten times itself, then interest is 9x.
The required time period = (100 * 9x)/(x * 300/8) = (100 * 9x * 8)/(x * 300) = 24 years.

15) Roja and Pooja start moving in the opposite directions from a pole. They are moving at the speeds of 2 km/hr and 3 km/hr respectively. After 4 hours what will be the distance between them?

A.12 km        B.20 km        C.24 km        D.4 km        E.None of these

Answer: B

Explanation:

Distance = Relative Speed * Time
= (2 + 3) * 4 = 20 km
[ They are travelling in the opposite direction, relative speed = sum of the speeds].

16) A and B can do a work in 12 days and 36 days respectively. If they work on alternate days beginning with B, in how many days will the work be completed?
A.20 2/3    B.9        C.24        D.26 5/9    E.None of these

Answer: E

Explanation:

The work done in the first two days = 1/12 + 1/36 = 1/9
so, 9 such two days are required to finish the work.
i.e., 18 days are required to finish the work.

17) A rectangular field 30 m long and 20 m broad. How much deep it should be dug so that from the earth taken out, a platform can be formed which is 8 m long, 5.5 m broad and 1.5 m high where as the earth taken out is increase by 10/5?

A.12 cm        B.10 cm        C.18 cm        D.24 cm

Answer: B

Explanation:

30 * 20 * x = (8 * 5.5 * 1.5)/2
x = 10