IAS Prelims GS Questions and Answers : 2

0
402

1. Which of the following statements is/are correct?

1. Coringa Wildlife Sanctuary is a second largest surviving stretch of mangrove forests in India
2. The sanctuary is a part of the Krishna estuary

a) Only 1
b) Only 2
c) Both
d) None

ANSWER: a) Only 1

The sanctuary is a part of the Godavari estuary.Coringa Wildlife Sanctuary is 18 km from the port city Kakinada, on the Kakinada-Yanam state highway, nestling on the deltaic branches of Gouthami and Godavari Rivers at Kakinada Bay in Andhra Pradesh.

2. Where India’s Indigenous Titanium Sponge Plant was launched?

a) Karnataka
b) Andhra Pradesh
c) Kerala
d) Odisha

ANSWER: c) Kerala

The indigenous Titanium Sponge Plant at Chavara in Kerala has been fully commissioned and has started commercial production required for space applications. ISRO took the initiative to set up a Titanium Sponge Plant (TSP) in the country to meet the requirements in strategic areas.

3. Which of the following statements is/are correct?

1.India has become the seventh country in the world producing Titanium sponge commercially.
2.India has third largest reserve of Titanium bearing minerals.

a) Only 1
b) Only 2
c) Both
d) None

ANSWER: c) Both

Properties like high strength to weight ratio and excellent corrosion resistance make Titanium alloys (like Ti6Al4V) useful for liquid propellant tanks for launch vehicles and satellites, gas bottle/liners, inter tank structures and interface rings for satellites.

4.Which RBI panel recommended cut in government holding of public sector banksunder 50 per cent?

a) Nachiket mor
b) Raghurma Rajan
c) Urjit Patel
d) P.J. Nayak

ANSWER: d) P.J. Nayak

The panel, headed by ex-Chairman of Axis Bank, P. J. Nayak, said governance at the 26 public sector banks (PSBs) suffered due to several ‘externally imposed constraints’ like dual regulation by the RBI and the Finance Ministry, and external vigilance by agencies such as the CVC and CAG, among others. If the government stake in these banks were to reduce to less than 50 per cent, together with certain other executive measures, all these external constraints would disappear.

5. Which of the following statements is/are correct?

1. Google will become a subsidiary of a new company called Alphabet Inc.
2. Larry Page will be CEO of Alphabet Inc.
3. Sergey Brin will be CEO of Google Inc.

a) 1,2
b) 2,3
c) 1,3
d) All

ANSWER: a) 1,2

Sundar Pichai will be CEO of Google Inc. While Sergey Brin will be president of Alphabet.

6. World bio-fuel day is celebrated on

a) 10 August
b) 11 August
c) 9 August
d) 1 August

ANSWER: a) 10 August

7. According to Swachh Bharat ranking which of the following is cleanest capital and city respectively?

a) Thiruvananthapuram and Mysore
b) Bengaluru and Pune
c) Chennai and Mysore
d) Bengaluru and Mysore

ANSWER: d) Bengaluru and Mysore

Bengaluru has been billed the cleanest among capital cities in India and Mysore has topped the charts in Swachh Bharat ranking

8. Which of the following statements is/are correct about Prime Minister’s National Relief Fund (PMNRF)?

1. It was established by Prime Minister, Pt. Jawaharlal Nehru in 1948 to assist displaced persons from Pakistan.
2. The fund consists entirely of public contributions as well as budgetary support.

a) Only 1
b) Only 2
c) Both
d) None

ANSWER: a) Only 1

The fund consists entirely of public contributions and does not get any budgetary support.

9. Which of the following statements is/are correct?

1. Special Protection Group (SPG)is a security force of India formed in 1988 by an act of the Parliament of India.
2. It provide security only to the Prime minister of India.

a) Only 1
b) Only 2
c) Both
d) None

ANSWER: a) Only 1

Special Protection Group (SPG)is a security force of India formed in 1988 by an act of the Parliament of India for providing proximate security to the President of India, the Prime Minister of India and former Prime Minister of India and members of their immediate families.

10. Which of the following statements is/are correct?

1.The Steppe Road, an infrastructure construction proposal aimed at boosting the Mongolian economy through trans-border transportation.
2. It includes a 997-km highway connecting China and Russia and a 1,100-km electrified railway and the construction of natural gas and oil pipelines

a) Only 1
b) Only 2
c) Both
d) None

ANSWER: c) Both

11. Which of the following statements is/are correct?

1. Pawan Hans is PSU that provides helicopter services to ONGC, North east India and Andaman NIcobar island.
2. Jal Hans is a joint venture has been formed between Pawan Hans Helicopters Limited (PHHL) and the Andaman and Nicobar administration for boosting coastal tourism which provides India’s first seaplane service.

a) Only 1
b) Only 2
c) Both
d) None

ANSWER: c) Both

Jal Hans aims to promote tourism and connectivity by connecting far flung islands and backwaters with the mainland in a country that has a 7400-kilometre long shoreline. Initially Jal Hans started flying from Port Blair to Havelock Island, where Waterdrome infrastructure is being installed and then Diglipur, again at a waterdrome.

12. Which of the following is correctly matched?

1. Fat man: Hiroshima
2. Little Boy: Nagasaki

a) Only 1
b) Only 2
c) Both
d) None

ANSWER: d) None

Little Boy was the codename for the type of atomic bomb dropped on the Japanese city of Hiroshima on 6 August 1945. “Fat Man” was the codename for the type of atomic bomb that was detonated over the Japanese city of Nagasaki by the United States on 9 August 1945.

13. Which of the following statements is/are correct?

1. Suez canal connects Mediterranean Sea and the Red Sea.
2. Suez port is northern port of Suez canal while Port Said is southern port of Suez canal.

a) Only 1
b) Only 2
c) Both
d) None

ANSWER: a) Only 1

Suez port is southern port of Suez canal while Port Said is northern port of Suez canal.

14. Which of the following statements is/are correct about Lake Victoria ?

1. Lake Victoria is Africa’s largest lake by area
2. It is also the largest tropical lake in the world.
3. Tanzania, Uganda, Kenya , Rwanda, Burundi are basin countries of Lake Victoria.

a) 1,2
b) 2,3
c) 1,3
d) All

ANSWER: a) 1,2

Tanzania, Kenya and Uganda are the only three countries surrounding the lake.

15. Central financial assistance will be provided for solar rooftop on –

1. Institutional buildings
2. Government buildings
3. Industrial and commercial complex
4. Social sectors buildings like old age homes, orphanage etc.
5. Residential apartments

a) 1,2,4
b) 1,2,4,5
c) 2,4,5
d) all

ANSWER: b) 1,2,4,5

Union Ministry of New and Renewable Energy (MNRE) provides Central financial assistance of 15 per cent of the benchmark cost for solar rooftop. According to new notification Private, commercial and industrial buildings rooftops will not be covered under the subsidy unless the solar system is owned by a government organization.

16. Under-utilized bands in the TV broadcasting spectrum (200-600 MHz) to transmit a wireless signal for providing broadband connectivity is known as

a) Yellow-fi
b) Blue-fi
c) White-fi
d) RGB-fi

ANSWER: c) White-fi

In telecommunications, white spaces refer to frequencies allocated to a broadcasting service but not used locally. Many white spaces are left by the termination of analog TV to provide wireless broadband Internet access.Such technology is predicted to improve the availability of broadband Internet and Wi-Fi in rural areas.

17. Which of the following statements is/are correct?

1. South Sudan became the 206th country to join the Olympic family
2. The headquarters of International Olympic Committee (IOC) is in Athens, Greece
3. Ultimate Frisbee is recognized by International Olympic Committee.

a) 1,2
b) 2,3
c) 1,3
d) All

ANSWER: c) 1,3

The headquarters of International Olympic Committee (IOC) is in Lausanne, Switzerland

18. Which of the following statements is/are correct?

1. Vitiligo is a disease in which the pigment cells of the skin, melanocytes, are destroyed in certain areas.
2. Vitiligo is an autoimmune condition in which the body’s immune system mistakenly attacks and destroys certain cells within the body.

a) Only 1
b) Only 2
c) Both
d) None

ANSWER: c) Both

19. Which of the following is not a member of Trans-Pacific Partnership?

1. Japan
2. New Zealand
3.Brunei
4. China
5. South Korea

a) 3,4,5
b) 1 and 4
c) 1 and 5
d) 4 and 5

ANSWER: d) 4 and 5

Historically, the TPP is an expansion of the Trans-Pacific Strategic Economic Partnership Agreement (TPSEP or P4) which was signed by Brunei, Chile, Singapore, and New Zealand in 2006. Beginning in 2008, additional countries joined for a broader agreement: Australia, Canada, Japan, Malaysia, Mexico, Peru, the United States, and Vietnam, bringing the total number of participating countries to twelve.

20. Which State Assembly has passed a resolution to request the Union Government to amend Section 302 of the IPC to abolish capital punishment?

a) Tripura
b) Mizoram
c) Kerla
d) Karnataka

ANSWER: a) Tripura

21. Which of the following statements is/are correct?

1. Kolleru is brackish water lake
2. It is designated as a wetland of international importance under the international Ramsar Convention.

a) Only 1
b) Only 2
c) Both
d) None

ANSWER: b) Only 2

Kolleru Lake is one of the largest freshwater lakes in India located in state of Andhra Pradesh.Kolleru is located between Krishna and Godavari delta. The lake serves as a natural flood-balancing reservoir for these two rivers. The lake is fed directly by water from the seasonal Budameru and Tammileru streams, and is connected to the Krishna and Godavari systems by over 68 in-flowing drains and channels.

22. Which of the following statements is/are correct?

1. Rashtriya Mahila Kosh (RMK) is a Conditional Cash Transfer scheme for pregnant and lactating (P&L) women.
2. Priyadarshini, is a Self Help Group (SHG) based project implemented by the Ministry for holistic empowerment of women and adolescent girls.

a) Only 1
b) Only 2
c) Both
d) None

ANSWER: b) Only 2

Rashtriya Mahila Kosh (RMK) was set up in 1993 to meet the credit needs of poor women in the informal sector for income generation and household activities. Indira Gandhi Matritva Sahyog Yojana (IGMSY) is a Conditional Cash Transfer scheme for pregnant and lactating (P&L) women.

23. Which of the following statements is/are correct?

1. ‘SAMANVAY’ web portal to monitor progress and implementation of the Sansad Adarsh Gram Yojana (SAGY) for development of Gram Panchayats.
2. The portal will have a compilation of all central Government schemes

a) Only 1
b) Only 2
c) Both
d) None

ANSWER: a) Only 1

The portal will have a compilation of all central as well as state Government schemes.

24. Which state government awards bharat bharti award?

a) Haryana
b) Bihar
c) Rajsthan
d) Uttar pradesh

ANSWER: d) Uttar pradesh

Hindi litterateur Kashinath Singh was chosen for the Uttar Pradesh’s highest literary award Bharat Bharti for the year 2014. The award is given by UP Hindi Sansthan every year.