IAS Prelims GS Questions and Answers – 1

0
378

1. Which of the following agreement ended Bretton Woods Agreement?

a) Louvre Accord
b) Smithsonian Agreement
c) GATT
d) Plaza Accord

ANSWER: b) Smithsonian Agreement

According to Bretton Woods Agreement ,all countries peg their currencies to a certain amount of gold. In practice, most currencies were pegged to the U.S. dollar, which was itself pegged to gold. This helped the IMF accomplish its stated goals to stabilize currencies that had experienced a large amount of wartime inflation. The Agreement worked relatively well until the United States unilaterally depegged from gold in 1971.The Smithsonian Agreement formalized this act as the participating nations agreed to allow their currencies to appreciate relative to the dollar. While this Agreement kept the Bretton Woods System in place but ended Bretton Woods Agreement.

2.Who is the current Deputy Speaker of the Lok Sabha?

a) Kariya Munda
b) Pralhad Joshi
c) Mansukhbhai Vasava
d) M. Thambidurai

ANSWER: d) M. Thambidurai

3. Which of the following is another name of sea of Cortez?

a) Gulf of California
b) Gulf of Mexico
c) Gulf of Panama
d) Gulf of Tunis

ANSWER: a) Gulf of California

Gulf of California is a body of water that separates the Baja California Peninsula from the Mexican mainland.

4. Which of the following river flows into Gulf of California

a) Colorado river
b) Rio grenade river
c) Missouri river
d) Mississippi river

ANSWER: a) Colorado river

After entering Mexico, the Colorado approaches the large Colorado River Delta at the tip of the Gulf of California between Baja California and Sonora.

5. India uses

a) Floating exchange rate
b) Fixed exchange rate
c) Managed float regime
d) None

ANSWER: c) Managed float regime

Managed float regime is the current international financial environment in which exchange rates fluctuate from day to day, but central banks attempt to influence their countries’ exchange rates by buying and selling currencies.

6. National Mission for a Green India is merged with

a) Swacha Bharat Abhiyan
b) National River Conservation scheme
c) National Afforestation Program
d) MGNREGA

ANSWER: d) MGNREGA

The government has merged National Mission for a Green India, which aims afforestation at 10 million hectares of land over the next decade, with MGNREGA to increase and improve the country’s forest cover.

7. Malegam Committee is related to

a) To review National Small Savings funds operated by post-office
b) To review Poverty census in India
c) Modernization of Indian railway
d) To study issues and concerns in the micro-finance Sector

ANSWER: d) To study issues and concerns in the micro-finance Sector

Malegam was appointed Chairman of the famous Malegam Committee (Sub-Committee of the RBI Central Board of Directors) set up to study issues and concerns in the MFI Sector. The committee submitted its report to the RBI in January 2011. Malegam contended that the micro-finance institutions have neglected the poor.

8. The government is constructing oil pipeline from Raxaul in Bihar to Amlekhgunj. Where is Amlekhgunj?

a) Bhutan
b) Iran
c) Pakistan
d) Nepal

ANSWER: d) Nepal

A Memorandum of Understanding (MoU) is signed between the Government of India and the Government of Nepal for the construction of a petroleum products pipeline from Raxaul (India) to Amlekhgunj (Nepal).

9. China–Pakistan Economic Corridor runs from

a) Bejing to Karachi
b) Kunming to Peshawar
c) Kunming to Gwadar
d) Kashgar to Gwadar

ANSWER: d) Kashgar to Gwadar

The China–Pakistan Economic Corridor (CPEC) is a development mega project which aims to connect Gwadar Port in southwestern Pakistan to China’s northwestern autonomous region of Xinjiang, via a network of highways,railways and pipelines to transport oil and gas.

10.Which of the following statements are correct about One Belt, One Road initiative?

1. Under this project china will improve local ports and construct a modern standard-gauge rail link between Nairobi and Mombasa.
2. China will create a 40 billion USD development fund

a) Only 1
b) Only 2
c) Both
d) None

ANSWER: c) Both

The Asian Infrastructure Investment Bank founded by China in 2014 with the participation of 56 other countries is a development bank dedicated to lending for projects that are part of the initiative. Besides the loans provided by AIIB , China will create a 40 billion USD development fund. The Karot Hydropower Station in Pakistan as the first investment project of the Silk Road Fund.

11. Which of the following statements are correct?

1. Biological Diversity Act, 2002 , was enacted to meet the obligations under Convention on Biological Diversity (CBD), to which India is a party.
2. The National Biodiversity Authority (NBA)is established as a statutory autonomous body, under the Ministry of Environment and Forests established to implement the provisions under the Act.
3. The headquarter of NBA is in Kolkata.

a) 1,2
b) 2,3
c) 1,3
d) All

ANSWER: a) 1,2

The headquarter of NBA is in Chennai. State Biodiversity Boards (SBB) has been created in 28 States along with 31,574 Biological management committees (for each local body) across India under this act.

12. Which of the following statements are correct?

1. The Government has launched the School Nursery Yojana, an initiative to bring students closer to nature
2. Under the Yojana, students will sow the seeds, grow saplings in the school nursery, as part of practical exercise for Biology classes and extra-curricular activities for students of other streams.
3. The Scheme aims to involve students from Class VI to IX in nursery activities
4. The schools will be encouraged to take up composting, rain water harvesting and water recycling to inculcate best practices in young minds.

a) 1,2,3
b) 2,3,4
c) 1,3,4
d) All the above

ANSWER: d) All the above

13. Lake Mead is on

a) Colorado river
b) Rio grenade river
c) Missouri river
d) Mississippi river

ANSWER: a) Colorado river

Lake Mead is the largest reservoir in the United States in maximum water capacity. It is on the Colorado River.

14. Which of the following statements is/are correct?

1. Wembanad is India’s longest lake.
2. The Vembanad Wetland system was included in the list of wetlands of international importance, as defined by the Ramsar Convention

a) Only 1
b) Only 2
c) Both
d) None

ANSWER: c) Both

15. Which of the following statements are correct?

1. Ramsar sites are declared as per the recommendation of the Environment Ministry of the respective countries.
2. The country with the highest number of Sites is the United Kingdom at 170 and the country with the greatest area of listed wetlands is Bolivia.

a) Only 1
b) Only 2
c) Both
d) None

ANSWER: c) Both

16. Which of the following statements are correct?

1. National Plan for Conservation of Aquatic Eco-systems’ (NPCA) is a new scheme after merging of National Lake Conservation Plan (NLCP) and National Wetlands Conservation Program (NWCP)
2. It is 70:30 cost sharing between the Central Government and respective State Governments except for North-East States where share is 90:10.

a) Only 1
b) Only 2
c) Both
d) None

ANSWER: c) Both

17. National Cyclone Risk Mitigation Project got loan from which international agency?

a) Asian Development bank
b) AIIB
c) World bank
d) NDB

ANSWER: c) World bank

The government inked loan agreements worth $412.4 million with the World Bank for the National Cyclone Risk Mitigation Project. NCRMP-I is to reduce the vulnerability of coastal communities to cyclone and other hydro meteorological hazards in Andhra Pradesh and Odisha while NCRMP-II is for Goa, Gujarat, Karnataka, Kerala, Maharashtra and West Bengal.

18. Who issued the first Rupiya?

a) Akbar
b) Sher Shah Suri
c) Muhammad of Ghor
d) Humayun

ANSWER: b) Sher Shah Suri

Historically, the first currency called “rupiya” was introduced in the 16th century by Sher Shah Suri, founder of the Sur Empire of Northern India.

19. Which of the following statements are correct?

1. The Grand Trunk Road connects Chittagong, Bangladesh to Kabul in Afghanistan.
2. The route spanning the Grand Trunk (GT) road existed during the Maurya Empire.
3. The predecessor of the modern road was rebuilt by Sher Shah Suri, who renovated and extended the ancient Mauryan route.

a) 1,2
b) 2,3
c) 1,3
d) All

ANSWER: d) All

The Grand Trunk Road connects Chittagong, Bangladesh west to Howrah, West Bengal in India, running across Northern India into Lahore in Pakistan, further up to Kabul in Afghanistan.

20. Which of the following committee is associated with balance of Payments in 1993?

a) Manmohan Singh
b) I. G. Patel
c) Bimal Jalan
d) Dr. C. Rangarajan

ANSWER: d) Dr. C. Rangarajan

The High Level Committee on Balance of Payments, 1993 is chaired by Dr. C. Rangarajan.