Accenture Aptitude Test Questions and Answers

0
447

Accenture Aptitude Test Questions with Explanation:

1) The length of rectangle is thrice its breadth and its perimeter is 96 m, find the area of the rectangle?

A.432 sq m    B.356 sq m    C.452 sq m    D.428 sq m

Answer: A

Explanation:

2(3x + x) = 96
l = 36   b = 12
lb = 36 * 12 = 432

2) The average mark of the students of a class in a particular exam is 80. If 5 students whose average mark in that exam is 40 are excluded, the average mark of the remaining will be 90. Find the number of students who wrote the exam.

A.20    B.15    C.25    D.35    E.None of these.

Answer: C

Explanation:

Let the number of students who wrote the exam be x.
Total marks of  students = 80 x.
Total marks of (x – 5) students = 90(x – 5)
80x – (5 * 40) = 90(x – 5)
250 = 10x  => x = 25

3) Find the amount on Rs.5000 in 2 years, the rate of interest being 4% per first year and 5% for the second year?

A.Rs.460    B.Rs.5640    C.Rs.5460    D.Rs.5604

Answer: C

Explanation:

5000 * 104/100 * 105/100 => 5460

4) The parameter of a square is double the perimeter of a rectangle. The area of the rectangle is 480 sq cm. Find the area of the square.

A.200 sq cm    B.72 sq cm    C.162 sq cm    D.Cannot be determined    E.None of these

Answer: D

5) A started a business with an investment of Rs. 70000 and after 6 months B joined him investing Rs. 120000. If the profit at the end of a year is Rs. 52000, then the share of B is?

A.Rs. 28000    B.Rs. 24000    C.Rs. 30000    D.Rs. 26000    E.None of these

Answer: B

Explanation:

Ratio of investments of A and B is (70000 * 12) : (120000 * 6) = 7 : 6
Total profit = Rs. 52000
Share of B = 6/13 (52000) = Rs. 24000

6) There are two numbers. If 40% of the first number is added to the second number, then the second number increases to its five-fourth. Find the ratio of the first number to the second number?

A.8 : 25    B.25 : 8    C.8 : 5        D.5 : 8        E.None of these

Answer: D

Explanation:

Let the two numbers be x and y.
40/100 * x + y = 5/4y
=> 2/5 x = 1/4 y => x/y = 5/8

7) A box contains nine bulbs out of which 4 are defective. If four bulbs are chosen at random, find the probability that atleast one bulb is good.

A.6/63        B.2/63        C.125/126    D.1/126        E.1/63

Answer: C

Explanation:

Required probability = 1 – 1/126 = 125/126

8) The wheels revolve round a common horizontal axis. They make 15, 20 and 48 revolutions in a minute respectively. Starting with a certain point on the circumference down wards. After what interval of time will they come together in the same position?

A.1 min        B.2 min        C.3 min        D.None

Answer: A

Explanation:

Time for one revolution = 60/15 = 4
60/ 20 = 3
60/48 = 5/4
LCM of 4, 3, 5/4
LCM of Numerators/HCF of Denominators = 60/1 = 60

9) A gardener wants to plant trees in his garden in such a way that the number of trees in each row should be the same. If there are 4 rows or 5 rows or 6 rows, then no tree will be left. Find the least number of trees required.

A.30        B.60        C.120        D.240        E.None of these

Answer: B

Explanation:

The least number of trees that are required = LCM(4, 5, 6) = 60.

10) A fruit vendor purchased 20 dozens of bananas at Rs. 15 per dozen. But one-fourth of the bananas were rotten and had to be thrown away. He sold two-third of the remaining bananas at Rs. 22.50 per dozen. At what price per dozen should he sell the remaining bananas to make neither a profit nor a loss?

A.Rs. 20    B.Rs. 15    C.Rs. 22.50    D.Rs. 7.50    E.None of these

Answer: B

Explanation:

CP of 20 dozen of bananas = 15 * 20 = Rs. 300
Number of bananas which are rotten = 1/4 * 20 = 5 dozen.
SP of two-third of remaining bananas = (2/3 * 15) * 22.5 = Rs. 225
SP of remaining 5 dozens of bananas to make no profit and no loss =(300 – 225) = Rs. 75.
SP of 1 dozen bananas = 75/5 = Rs. 15.

11) In a fort, there are 1200 soldiers. If each soldier consumes 3 kg per day, the provisions available in the fort will last for 30 days. If some more soldiers join, the provisions available will last for 25 days given each soldier consumes 2.5 kg per day. Find the number of soldiers joining the fort in that case.

A.420        B.528        C.494        D.464        E.None of these

Answer: B

Explanation:

Assume x soldiers join the fort. 1200 soldiers have provision for 1200 (days for which provisions last them)(rate of consumption of each soldier)
= (1200)(30)(3) kg.
Also provisions available for (1200 + x) soldiers is (1200 + x)(25)(2.5) k
As the same provisions are available
=> (1200)(30)(3) = (1200 + x)(25)(2.5)
x = [(1200)(30)(3)] / (25)(2.5) – 1200 => x = 528.

12) A man traveled a total distance of 1800 km. He traveled one-third of the whole trip by plane and the distance traveled by train is three-fifth of the distance traveled by bus. If he traveled by train, plane and bus, then find the distance traveled by bus?

A.450 km    B.850 km    C.1200 km    D.750 km    E.None of these

Answer: D

Explanation:

Total distance traveled = 1800 km.
Distance traveled by plane = 600 km.
Distance traveled by bus = x
Distance traveled by train = 3x/5
=> x + 3x/5 + 600 = 1800
=> 8x/5 = 1200 => x = 750 km.

13) Rs.4500 amounts to Rs.5544 in two years at compound interest, compounded annually. If the rate of the interest for the first year is 12%, find the rate of interest for the second year?

A.10%    B.12%    C.15%    D.20%    E.None of these

Answer: A

Explanation:

Let the rate of interest during the second year be R%. Given,
4500 * {(100 + 12)/100} * {(100 + R)/100} = 5544
R = 10%

14) 2003 * 2004 – 2001 * 2002 = ?

A.8000        B.8010        C.8020        D.8040        E.8030

Answer: B

Explanation:

(2000 + 3)(2000 + 4) – (2000 + 1)(2000 + 2) = ?
Since (2000 * 2000) – (2000 * 2000) is equal to zero. ?
= (8000 + 6000 + 12) – (4000 + 2000 + 2)
=> ? = 14012 – 6002 = 8010

15) In a 1000 m race, A beats B by 50 m and B beats C by 100 m. In the same race, by how many meters does A beat C?

A.145        B.150        C.155        D.160        E.None of these

Answer: A

Explanation:

By the time A covers 1000 m, B covers (1000 – 50) = 950 m.
By the time B covers 1000 m, C covers (1000 – 100) = 900 m.
So, the ratio of speeds of A and C =  1000/950 * 1000/900 = 1000/855  So, by the time A covers 1000 m, C covers 855 m.
So in 1000 m race A beats C by 1000 – 855 = 145 m.

16) X men can do a work in 120 days. If there were 20 men less, the work would have taken 60 days more. What is the value of X?

A.60        B.40        C.50        D.70        E.None of these

Answer: A

Explanation:

We have M1 D1 = M2 D2
120X = (X – 20)180
=> 2X = (X – 20) 3 => 2X = 3X – 60
=> X = 60

17) The diameters of two spheres are in the ratio 1:2 what is the ratio of their volumes?

A.3:4        B.9:16        C.1:8        D.4:3

Answer: C

Explanation: 1:8