25 Most Common General Knowledge Quiz In India

0
294

Let’s know a bit more about India through the following quiz. Test your knowledge and increase your general awareness with the questions and answers given below.

1)    The 13th Prime Minister of India was
a.    Atal Bihari Vajpayee
b.    I.K. Gujral
c.    Dr. Manmohan Singh
d.    P. V. NARASIMHA RAO
Answer: b.   I.K. Gujral

2)    Which was the first state to be formed on the basis of language
a.    Andhra Pradesh
b.    Mumbai
c.    Madhya Bharat
d.    Meghalaya
Answer: a. Andhra Pradesh

3)    Who succeeded  Nehru as Prime Minister?
a.    Lal Bahadur Shastri
b.    Gulzari Lal Nanda
c.    Indira Gandhi
d.    Morarji Desai
Answer: a. Lal Bahadur Shastri

4)     In what year was Rajiv Gandhi assassinated?
a.    1990
b.    1991
c.    1992
d.    1993
Answer: b. 1991

5)    Who is currently (2014) the Vice President of India?
a.    Ms. Pratibha Patil
b.    Mohammad Hamid Ansari
c.    Bhairon Singh Shekhawat
d.    Krishan Kant
Answer: b. Mohammad Hamid Ansari

a.    How many Schedules are there in the Indian Constitution?
b.    10
c.    13
d.    8
e.    12
Answer: d. 12

6)    Who is the winner of 2012 Us open women’s title ?
a.    Serena Williams
b.    Sania Mirza
c.    Venus Williams
d.    P V Sindhu
Answer: a. Serena Williams

7)    What is the normal duration of Hockey game ?
a.    100 minutes
b.    80 minutes
c.    70 minutes
d.    60 minutes
Answer: c. 70 minutes

8)    The percentage of earth surface covered by India is
a.    2.4
b.    3.4
c.    5.4
d.    4.4
Answer: a. 2.4

9)    The India’s highest annual rainfall is reported at
a.    Namchi, Sikkim
b.    Churu, Rajasthan
c.    Chamba, Himachal Pradesh
d.    Mawsynram, Meghalaya
Answer: d. Mawsynram, Meghalaya

10)     The Sangai Festival is organized in-
a.    Assam
b.    Mizoram
c.    Nagaland
d.    Manipur
Answer: d. Manipur

11)     Which among the following river does not flow from east to west
a.    Krishna
b.    Mahi
c.    Tapti
d.    Narmada
Answer: a. Krishna

12)     The International Designation, also known as COSPAR designation, is an international naming convention for – ?
a.    Typhoons
b.    Galaxies
c.    Rockets
d.    Satellites
Answer: d. Satellites

13)     The Bhilai Steel Plant in Chhatishgarh was built with the collaboration of – ?
a.    Russia
b.    Japan
c.    Germany
d.    London
Answer: a. Russia

14)     Which is the coldest planet in solar system?
a.    Mars
b.    Venus
c.    Neptune
d.    Pluto
Answer: c. Neptune

15)     When Burma was separated from India?
a.    1937
b.    1950
c.    1857
d.    1947
Answer: a. 1937

16)     Where is the tomb of Akbar?
a.    Hyderabad
b.    Sikandrabad
c.    Tamilnadu
d.    Mysore
Answer: b. Sikandrabad

17)     Who founded Indian National Congress ?
a.    Rajiv Gandhi
b.    Mahatma Gandhi
c.    Jawaharlal Nehru
d.    A.O Hume
Answer: d. A.O Hume

18)     Which city was summer capital of India during british rule?
a.    Masoori
b.    Nainital
c.    Shimla
d.    Darjeeling
Answer: c. Shimla

19)     Which state was known as North East Frontier Agency?
a.    Arunachal Pradesh
b.    Madhya Pradesh
c.    Andhra Pradesh
d.    Uttar Pradesh
Answer: a. Arunachal Pradesh

20)     Which of the following religions did not originated in India?
a.    Hinduism
b.    Buddhism
c.    Jainism
d.    Judaism
Answer: d. Judaism

21)     Who was the leader of the Dalit Movement in India?
a.    Mahatma Gandhi
b.    Pt. Nehru
c.    Dr. B R Ambedkar
d.    None of the above
Answer: c. Dr. B R Ambedkar

22)     The oldest rocks in India are reported from:
a.    Dharwar Region, Karnataka
b.    Aravalli Range, Rajasthan
c.    Vindhyan Range, Madhya Pradesh
d.    Siwalik Range, Punjab
Answer: a. Dharwar Region, Karnataka

23)     The two states of India, most richly endowed with iron are:
a.    Madhya Pradesh and Odisha
b.    Bihar and Odisha
c.    Madhya Pradesh and West Bengal
d.    Bihar and West Bengal
Answer: b. Bihar and Odisha

24)     Which year is called a Great Divide in the demographic history in India?
a.    1901
b.    1941
c.    1921
d.    1951
Answer: c. 1921